www.slimgel.pl
Diety odchudzające: poznaj ich zasady, korzyści i skutki uboczne, dowiedz się jak schudnąć szybko, by natychmiast stracić zbędne kilogramy.

OBLICZENIA > Obliczanie BMI (Wskaźnik Masy Ciała)


DEFINICJA I SPOSÓB OBLICZANIA BMI


BMI (Wskaźnik Masy Ciała; z ang. „Body Mass Index”) pozwala oszacować poziom tłuszczu w organizmie oraz określić budowę ciała danej osoby.


Obliczenie wskaźnika BMI pozwala także określić poziom nadwagi (lub niedowagi) oraz wagę właściwą dla zachowania pełni zdrowia. Wielu uważa, że BMI daje znacznie bardziej wiarygodne dane niż obliczenie wagi idealnej (określanej przy wykorzystaniu wielu różnych wzorów, w tym wzoru Lorentza).


Wskaźnik BMI oblicza się w oparciu o wagę (w kilogramach) i wzrost (w metrach). Oto wzór stosowany przy obliczeniu BMI: BMI = waga / wzrost 2. Wskaźnik BMI oblicza się tylko w przypadku osób dorosłych, w wieku od 18 do 65 lat. Wskaźnik BMI należy traktować jako wskazówkę, wykorzystuje się go także przy obliczaniu BFP (z ang. Body Fat Percentage - procentowa zawartość tłuszczu w organizmie).


Twoja waga: kg (np. 75,5)
Twój wzrost: m (np. 1,70)




Twój BMI:
Interpretacja Twojego BMI:

JAK INTERPRETOWAĆ BMI


BMI
(waga / wzrost²)
Interpretacja Ryzyko chorób
poniżej 15 głód Bardzo wysokie
od 15 do 18,5 niedowaga Podwyższone
od 18,5 do 25 właściwa budowa ciała Małe
od 25 do 30 nadwaga Podwyższone
od 30 do 35 otyłość I stopnia Wysokie
od 35 do 40 otyłość II stopnia Bardzo wysokie
ponad 40 otyłość III stopnia Bardzo wysokie

Wartości od 18 do 25 są powszechnie uznawane jako normalny BMI (przedstawiający dopuszczalne ryzyko dla zdrowia, a zatem mieszczący się w statystycznej normie). Warto jednak wiedzieć, że śmiertelność (ze statystycznego punktu widzenia) zwiększa się począwszy od BMI na poziomie 21. Ten wzrost wskaźnika śmiertelności wynika oczywiście z kombinacji bardzo wielu czynników, niemniej zauważono, że ilość zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych, raka, cukrzycy, zawałów, zwiększa się wraz z coraz wyższymi wartościami BMI.


Warto jednak wiedzieć, że wskaźnik BMI nie bierze pod uwagę proporcji masy mięśniowej ani masy kostnej. Nie może być zatem stosowany w przypadku niektórych grup osób (kobiet w ciąży, osób ciężko chorych, itd.) a w szczególności sportowców, których wskaźnik BMI często kwalifikuje ich do osób z nadwagą, podczas gdy ich kondycja fizyczna jest znacznie lepsza niż u większości społeczeństwa. BMI nie należy także stosować u osób bardzo wysokich lub u karłów, jak i u osób, które przeszły amputację.


TABELA WSKAŹNIKA MASY CIAŁA (PRZYBLIŻONE WARTOŚCI WSKAŹNIKA BMI)


Kliknij na obrazek, by powiększyć.
BMI

BMI EUROPEJCZYKÓW


BMI
(kg/m²)
Procent
w 2006 r.
poniżej 18,5 4,9 %
od 18,5 do 25 53,5 %
od 25 do 30 29,2 %
od 30 do 40 11,6 %
powyżej 40 0,8 %

CZY WIESZ, ŻE?


WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) ustanowiła wskaźnik masy ciała, wskaźnikiem standardowym przy oszacowywaniu ryzyka związanego z nadwagą u osób dorosłych. Określiła ona także przedziały standardowe (niedowaga, wskaźnik w normie, nadwaga, otyłość) opierając się na statystycznie stwierdzonym stosunku między wartością BMI a wskaźnikiem śmiertelności.


Wskaźnik BMI wynalazł Lambert Adolphe Jacques Quételet (1796-1874), sławny, belgijski naukowiec, astronom, matematyk, jeden z twórców współczesnej statystyki, dlatego też wskaźnik BMI bywa także nazywany wskaźnikiem Quételeta.


W Stanach Zjednoczonych, firmy ubezpieczeniowe posługują się wskaźnikiem BMI w celu ustalenia ryzyka chorób układu krążenia, w szczególności zawału serca, u swoich klientów w oparciu o bardzo restrykcyjne kryteria, uzależniając od uzyskanych wyników wysokość ewentualnych odszkodowań. Przypadki zawału serca są jednak bardzo rzadkie u osób przed 65 rokiem życia, w tej chwili dysponujemy także znaczenie bardziej naukowymi metodami pozwalającymi na oszacowanie ryzyka: poziom cholesterolu we krwi, rytm pracy serca przed i po wysiłku, itd., tych badań, firmy ubezpieczeniowe nie mogą jednak legalnie wymagać od swoich klientów.


Wskaźnik BMI jest szczególnie użyteczny dla uwidocznienia podwyższonego poziomu niektórych czynników ryzyka. Jego celem nie jest precyzyjne określenie zawartości tłuszczu w organizmie a tym bardziej masy mięśniowej i kostnej.


ZOBACZ TAKŻE


»» Obliczanie wagi idealnej

»»
www.sekretsukcesu.com.pl